Varsta se numara printre factorii de risc atunci cand vorbim despre cancerul de colon. Probabilitatea este mai mare ca aceasta afectiune sa apara dupa 50 de ani, insa sunt cazuri in care apare si inainte de aceasta varsta.
Persoanele care au rude de gradul I (parinti, frati) diagnosticate cu cancer colorectal, au un risc mai crescut de a se imbolnavi, de aceea vor trebui sa faca prima colonoscopie la o varsta cu 10 ani mai mica decat cea la care ruda a fost diagnosticata. De exemplu, daca tatal a fost diagnosticat la varsta de 45 de ani, fiul/fiica vor efectua investigatia pana la varsta de 35 de ani.
Riscul este chiar mai mare la persoanele cu rude diagnosticate atunci cand aveau mai putin de 45 de ani. De asemenea, in astfel de cazuri si frecventa efectuarii acestei investigatii va fi mai mare, respectiv o data la 1-5 ani. In situatia in care persoana tanara, cu varsta mai mica de 40 de ani, a identificat in istoricul familial, la rudele apropiate (frati, parinti, bunici) cazuri de cancer colorectal, poate afla prin efectuarea unui test genetic daca este sau nu predispusa la acest tip de imbolnavire.
Evidentierea unei mutatii genetice mostenite sau a unui sindrom ereditar cum este sindromul Lynch, il va putea ajuta pe medic sa adapteze tratamentul dar si sa caute si sa previna nu doar cancerul colorectal, ci si alte tipuri de cancere la care pacientul poate fi expus. Identificarea unei mutatii genetice la o persoana este semnalul ca si ceilalti membri ai familiei sale ar trebui testati genetic, informatia fiind deosebit de importanta.