În acest material veți citi despre:
În total, aproximativ 8.000 de români sunt diagnosticați cu cancer colorectal în fiecare an. Vârsta medie la debut este de 72 de ani pentru bărbați și 75 de ani pentru femei.
Cauzele exacte ale cancerului colorectal nu au fost încă clarificate. Cu toate acestea, studiile științifice au reușit să demonstreze unii factori care cresc riscul de a dezvolta cancer colorectal. Acestea includ fumatul și alcoolul.
Intestinul gros este un organ foarte activ. Întreaga mucoasă intestinală este reînnoită în câteva zile din așa-numitele celule stem. Pentru a face acest lucru, un număr mare de celule trebuie să se înmulțească, iar erorile pot apărea întotdeauna. Cele mai multe dintre aceste erori sunt corectate imediat, dar unele pot rămâne necorectate. Acest lucru poate duce la modificări ale materialului genetic al celulelor.
Această schimbare este pasul crucial care transformă o celulă normală într-o celulă tumorală malignă. Apoi se înmulțește nestingherit până când în cele din urmă multe milioane de celule anormale formează o tumoră. Dacă boala progresează, celulele tumorale pot migra către țesuturile și organele învecinate și pot forma acolo tumori secundare (metastaze).
Factori de risc pentru cancerul colorectal
Vârsta este un factor de risc semnificativ pentru cancerul colorectal. Pe lângă vârstă, există și alți factori care cresc riscul de cancer de colon. Aceștia includ și stilul de viață individual.
Riscul dumneavoastră de a dezvolta cancer de colon este mai mare dacă
Important: Dacă unul sau mai mulți dintre acești factori de risc se aplică în cazul dumneavoastră, aceasta nu înseamnă neapărat că veți dezvolta cancer colorectal. Dar riscul dvs. personal este crescut. Atunci când vă gândiți dacă să participați sau nu la testele de depistare a cancerului, puteți ține cont de acest lucru.
Vârsta – factor de risc pentru cancerul colorectal
Persoanele sub 50 de ani suferă mai rar de cancer de colon, dar rata de noi îmbolnăviri pentru această grupă de vârstă este în creștere cu aproximativ 3% în fiecare an. Cu cât îmbătrânesc, cu atât se îmbolnăvesc mai des. Bărbații sunt statistic mai susceptibili de a fi afectați de cancer colorectal decât femeile.
Aproape două din trei cancere afectează colonul, puțin sub unul din trei afectează rectul, restul sunt la trecerea dintre colon și rect și la nivelul anusului.
Dieta – factor de risc pentru cancerul colorectal
Dieta dvs. poate fi, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul de colon. Aceasta include, de exemplu, ce mâncați, cât de mult mâncați și cum preparați mâncarea. Experții vorbesc despre așa-numitul model nutrițional. Mai presus de toate, consumul de produse din carne, precum cârnații și șunca, este privit critic. Pe de altă parte, o dietă cu multe fibre este benefică; se găsesc în produsele din cereale (cereale integrale) sau leguminoase și, într-o măsură mai mică, în legume și fructe.
Alcoolul – factor de risc pentru cancerul de colon
Alcoolul este, de asemenea, un factor de risc pentru cancerul colorectal: cu cât o persoană bea mai mult alcool, cu atât crește riscul de a dezvolta boala. Prin urmare, experții recomandă să beți puțin alcool și să nu îl beți în fiecare zi. Bărbații nu ar trebui să bea mai mult de jumătate de litru de bere sau 250 ml de vin pe zi. Pentru femei, limita este de jumătate, adică 250 ml de bere sau 120 ml de vin pe zi.
Alți factori de risc pentru cancerul colorectal
Fumatul și greutatea excesivă cresc, de asemenea, riscul de cancer de colon. Pe de altă parte, multă mișcare poate reduce riscul de cancer de colon. Statistic vorbind, probabilitatea de a dezvolta cancer de colon poate fi redusă cu 20 până la 30 la sută prin activitate fizică.
Cancer de colon ereditar
În unele cazuri, poate exista o povară ereditară a cancerului colorectal. Persoanele care fac acest lucru prezintă un risc semnificativ mai mare de a dezvolta boala și sunt mai tineri atunci când boala lovește. Acest lucru este valabil mai ales atunci când mai multe rude de gradul I (părinți/frați) sau rude de gradul doi (unchi/mătușă) au cancer de colon, mai ales înainte de vârsta de 45 de ani. La We Care – Institutul German de Chirurgie Oncologică se pot adresa familiile cu cancer colorectal ereditar. Vor fi sfătuite și persoanele sănătoase în familiile cărora această boală apare frecvent.
Dacă în familia ta există antecedente de cancer de colon, polipi de colon sau alte tipuri de cancer, stai calm! Nu înseamnă că inevitabil te vei îmbolnăvi și tu. Dar: riscul personal de cancer de colon ar putea fi crescut. Lăsați medicul să vă informeze și să vă sfătuiască cu privire la depistarea precoce a cancerului!
Cum îmi pot reduce riscul de cancer de colon?
Vă puteți reduce riscul personal de a dezvolta cancer de colon: faceți exerciții regulate, mâncați o dietă echilibrată, nu fumați și beți mai puțin alcool.
Poate ați citit că acidul acetilsalicilic – Aspirina – previne cancerul de colon. De fapt, studiile științifice au arătat că acest lucru poate fi posibil. Cu toate acestea, nu toți oamenii beneficiază de această protecție. De asemenea, administrarea zilnică de Aspirina poate avea efecte secundare grave. Prin urmare, nu luați acest medicament ca măsură preventivă împotriva cancerului de colon din proprie inițiativă, ci cereți sfatul medicului dumneavoastră.