Diverticulii sunt pungute de mucoasa care ies prin orificii de mici dimensiuni din peretele colonului. Prezenta mai multor diverticului este denumita diverticuloza, iar daca diverticulii se inflameaza, boala este denumita diverticulita.
Cata vreme inflamatia nu este severa, ea poate fi tratata cu odihna, schimbarea regimului alimentar si a stilului de viata si antibiotice recomandate de medicul specialist. Cand episoadele dureroase apar din ce in ce mai des si este afectata calitatea vietii, iar riscul de complicatii creste (abces, perforatie, ocluzie intestinala, etc.), se va discuta cu pacientul optiunea unei interventii chirurgicale minim invazive. Aceasta consta in indepartarea laparoscopica a segmentului de colon afectat de diverticulita. Recuperarea este rapida, pacientul fiind externat a treia zi dupa operatie.
Durerea abdominala persistenta (in special in partea stanga), voma, febra, constipatia sunt printre semnele care pot indica prezenta diverticulilor care nu pot fi vizualizati cu precizie decat cu ajutorul colonoscopiei. Incidenta bolii creste odata cu varsta, dar mai este influentata si de alti factori precum alimentatie deficitara – lipsa fibrelor si consumul preponderent de carne rosie -, sedentarism, fumat, obezitate si consumul uzual de medicamente antiinflamatoare.
Aproximativ 25% dintre persoanele care au diverticulita pot sa dezvolte complicatii, cea mai grava dintre ele fiind peritonita. In acest caz, diverticulii se rup, iar materiile fecale se varsa in cavitatea abdominala, fiind necesara interventia chirurgicala de urgenta, care deseori sfarseste printr-un anus contra naturii temporar. Chirurgii experimentati pot totusi sa rezolve aceasta complicatie prin tehnici minim invazive in peste 50% din cazuri.