Infectia cu helicobacter pylori apare cand aceasta bacterie infecteaza stomacul. Se estimeaza ca mai mult de jumatate din populatia planetei are deja aceasta bacterie, insa nu toti prezinta simptome specifice.
Arsurile stomacale, durere de stomac puternica mai ales cand stomacul este gol, pierderea poftei de mancare, balonari frecvente, pierderea neintentionata in greutate, sange in scaun sau in voma sunt printre simptomele care ridica semne de intrebare si ar necesita investigatii suplimentare pentru Helicobacter Pylori, asa incat este necesar sa va prezentati la medicul specialist.
Bacteria poate sa cauzeze ulcer la stomac, dar, odata diagnosticata, ea poate fi tratata eficient cu antibiotice.
Complicatiile asociate cu infectia cu Helicobacter Pylori includ:
Ulcerul – aproape 10% dintre cei care au Helicobacter Pylori vor dezvolta ulcer
Gastrita
Cancerul de stomac – infectia cu Helicobacter Pylori este un factor de risc puternic pentru diferite tipuri de cancer la stomac.
Prezenta bacteriei poate fi detectata cu ajutorul
Testului respirator – presupune ca pacientul sa sufle intr-un dispozitiv dupa ce a inghitit un lichid pe baza de uree;
Testului serologic – detecteaza in sange anticorpii care apar odata cu bacteria H. Pylori. Testul poate fi aplicat doar persoanelor care nu au urmat niciodata un tratament impotriva infectiei cu H. Pylori;
Testului molecular – analizeaza saliva si materiile fecale pentru a depista ADN-ul bacteriei.
Endoscopiei digestive superioare – este o metoda exacta, cu ajutorul careia se poate preleva tesut care se va testa histopatologic pentru a determina prezenta bacteriei in mucoasa stomacului.