Hemangiomul ficatului este o masa benigna (non-canceroasa), care apare destul de frecvent, aproape 20% din populatie confruntandu-se cu aceasta afectiune. In cele mai multe dintre cazuri, hemangiomul de pe ficat nu prezinta niciun simptom, el fiind descoperit la un examen ecografic de control. Daca totusi apar simptome, acestea sunt reprezentate de senzatia de prea-plin imediat dupa masa, greata, senzatie de voma.
Se pare ca cele mai multe hemangioame de pe ficat sunt congenitale, ele rareori cresc mai mult in dimensiuni, asa incat, nu necesita niciun fel de tratament. Exista insa si persoane la care hemangiomul trebuie indepartat chirurgical, iar acest lucru depinde foarte mult de dimensiunea si pozitionarea hemangiomului, care poate impiedica functionarea corecta a ficatului sau poate creste riscul de aparitie a unei sangerari.
Tehnica folosita in cele mai multe cazuri este laparoscopia, chirurgia minim invaziva. Cei mai importanti factori de risc pentru hemangioame sunt reprezentati de varsta – cei mai multi pacienti sunt diagnosticati cu aceasta afectiune intre 30-50 de ani -, sarcina – femeile insarcinate au risc crescut de a dezvolta un hemangiom datorita hormonilor secretati-, terapia de substitutie hormonala instituita la aparitia menopauzei, sau folosirea anticonceptionalelor pot duce la aparitia sau cresterea in dimensiuni a hemangioamelor. De altfel, femeile sunt in general mai predispuse la aceasta afectiune decat barbatii. Daca experimentati orice fel de simptome digestive, nu le lasati sa se agraveze, mergeti la un consult de specialitate!