Ficatul este un organ vital, situat in partea dreapta superioara a abdomenului. Cancerul acestui organ apare atunci cand celulele din interiorul ficatului sufera mutatii in ADN-ul lor.
Cel mai comun tip de cancer care apare in urma acestor modificari este carcinomul hepatocelular. Cu toate acestea, metastazele cauzate de cancerul de colon, de plamani si de san sunt foarte des intalnite in ficat, de aceea avem nevoie de un diagnostic corect pentru a diferentia aceste tipuri diferite de boli.
In stadiile incipiente, cancerul de ficat nu are simptome, ele apar mai tarziu si includ scaderea nedorita in greutate, pierderea poftei de mancare, durere in partea superioara a abdomenului, greata si voma, abdomen marit, scaune decolorate, icter. Infectiile cu hepatita B sau C, ciroza, diabetul, consumul excesiv de alcool sunt factori care pot sa favorizeze aparitia cancerului hepatic. Diagnsticul pentru aceasta afectiune se pune pe baza testelor din sange si a celor imagistice – ecografie, RMN sau CT, biopsie din tesutul hepatic.
Cand este nevoie de operatie, aceasta urmareste indepartarea tumorii de la nivelul ficatului, in functie de dimensiunea si pozitionarea acesteia. In cele mai multe cazuri, aceasta se poate realiza si minim invaziv, laparoscopic.
Ficatul este un organ care se regenereaza, insa atunci cand se are in vedere extirparea unei parti din el, trebuie atentie ca aceasta sa nu fie mai mare decat 2/3 din dimensiunea totala a ficatului, pentru ca pacientul sa nu sufere ulterior operatiei de insuficienta hepatica, ce poate fi letala. 𝗧𝗼𝗰𝗺𝗮𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗰𝗲𝗲𝗮, 𝗼𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁𝗶𝗶𝗹𝗲 𝘁𝗿𝗲𝗯𝘂𝗶𝗲 𝗳𝗮𝗰𝘂𝘁𝗲 𝗱𝗲 𝗰𝗵𝗶𝗿𝘂𝗿𝗴𝗶 𝗰𝘂 𝗲𝘅𝗽𝗲𝗿𝗶𝗲𝗻𝘁𝗮 𝗶𝗻 𝗮𝗰𝗲𝘀𝘁 𝗱𝗼𝗺𝗲𝗻𝗶𝘂.