taTME sau altfel spus Trans anal total mesorectal excision este una dintre cele mai noi tehnici chirurgicale care ne permite prezervarea sfincterului anal in cazul cancerului rectal, chiar si atunci cand tumora este situata foarte jos.
De obicei, cancerul de rect este tratat folosind tehnici chirurgicale clasice, ceea ce permite salvarea pacientului de boala, insa se finalizeaza cu amputarea sfincterului, iar acest lucru conduce la anus contra naturii permanent. Un anus contra naturii permanent in urma acestei operatii echivaleaza cu un stil de viata care are de suferit, mai ales la pacientii tineri, carora le poate fi afectata si functia sexuala sau cea urinara.
,,90% din pacienții diagnosticați cu cancer de rect situat în apropierea sfincterului anal erau condamnați la o viață cu anus contra naturii, cu punga (stoma). Acesta este un dezastru pentru pacientii de toate varstele, dar mai ales pentru cei tineri , cazuri care sunt intalnite din ce in ce mai des cu astfel de patologie. Cu această tehnică nouă pe care am învățat-o în Franța și pe care am perfecționat-o cu Prof. Dr. Hubertus Schmitz-Winnenthal în Germania am inversat acest raport. Acum 90% din pacienții diagnosticați cu cancer de rect situat în apropierea sfincterului anal pot avea o viață fără anus contra naturii”, a marturisit dr. Octavian Popescu.
Medicul a facut peste 500 de astfel de interventii chirurgicale, folosind aceasta tehnică, precizând că ea poate fi aplicată cu ajutorul a două echipe medicale, una dintre ele operând prin abdomen, iar cealalaltă, prin rect.
Echipa abdominală realizează o operație laparoscopică, chirurgie minim invazivă, pentru a elibera rectul împreună cu tot țesutul ganglionar (ganglioni limfatici) în care există riscul de răspândire a celulelor canceroase, pentru a elimina orice risc de reapariție a bolii (recidivă). Avantajul este că echipa vede cel mai mic detaliu la operația laparoscopică, permițându-i astfel să fie agresiva cu cancerul de rect și blândă cu tesuturile sanatoase din jur, reducand riscul de sangerare, lezare a nervilor si alte complicatii.
Echipa care opereaza prin rect va introduce in anus o platforma de laparoscopie (vezi poza), prin care, cu ajutorul a 3 instrumente lungi si subtiri (intre 5 si 10 mm) va elibera rectul impreuna cu tumora rectala de jos in sus pana cand se va intalni cu echipa abdominala.
Avantajul abordului transanal este ca putem vedea exact marginea inferioara a tumorii si cat de departe este aceasta situata de sfincterul anal. In functie de asta, se realizeaza strategia prin care stabilim cat indepartam din rect in asa fel incat sa taiem in tesut sanatos (sa nu lasam nicio celula tumorala in urma) si sa salvam cat mai mult din sfincterul anal, pentru a putea avea o continenta normala dupa operatie (sa putem tine scaunul fara sa „facem pe noi”). Dupa ce se indeparteaza rectul, se face o examinare la microscop pentru a vedea daca intradevar s-a taiat in tesut sanatos si avem o distanta de siguranta fata de tumora.
Operatia se finalizeaza prin coborarea colonului sanatos si prinderea acestuia la sfincterul anal, pentru ca scaunul sa fie eliminat pe cale naturala si sa se evite stoma definitiva. Asta inseamna ca pacientul nu numai ca scapa de cancer de rect in siguranta, dar poate sa si aiba o viata perfect normala dupa chirurgie, din toate punctele de vedere cu functie sexuala si urinara pastrata.
Aceasta operatie de rect a fost denumita de multi dintre pacientii nostri – „Operatia fara punga”.
Interventia nu poate fi efectuata de orice echipa, este nevoie de una care sa fi realizat mai multe astfel de interventii, pentru a putea efectua cu succes si in siguranta procedura. Este o tehnica dificila, care este permisa in Europa doar in centre cu rutina in chirurgia rectului – domeniu rezervat chirurgilor supraspecializati in chirurgia colorectala. Daca nu este realizata din prima corect, operatia de rect „fara punga” pentru cancer, va avea consecinte negative in sansa la supravietuire si in calitatea vietii pacientului: risc de recidiva crescut, risc de perforatie a tumorii cu imprastierea celulelor tumorale, risc de incontinenta (de a nu putea tine scaunul), risc de impotenta si incapacitatea de a urina fara ajutorul unei sonde urinare.
Aceasta operatie se realizeaza de rutina in Romania de catre echipa Institutului German de Chirurgie Oncologica din Bucuresti, Prof. Dr. med. Friedrich Hubertus Schmitz-Winnenthal si Dr. Octavian Popescu (chirurgi supraspecializati in chirurgia colorectala minim invaziva), in siguranta si la aceleasi standarde riguroase ca in Germania.
#chirurgiecolorectala #chirurgie #chirurg #cancer #cancercolorectal #operatie #faraanuscontranaturii #operatiefarapunga #wecaresurgery
2 Comments
Nu s-a putut face colonoscopie din cauza aderentelor dgn. Diverticuloza uneori cu scaune hemoragice Ce mai pot face deoarece CT-ul nu e suficient multumesc
Buna ziua! Se poate face un CT cu substanta de contrast pe vena dar și băută pe gura, plus administrata prin anus, sau colonografie CT. Putem stabili toate detaliile la o consultație. Toate cele bune!