Pancreatita reprezinta inflamarea pancreasului, glanda situata in spatele stomacului, care produce enzime ce ajuta la digestie si hormoni care ne ajuta sa reglam nivelul zaharului in sange.
Poate fi acuta – apare brusc si dureaza cateva zile – sau cronica – evolueaza intr-un timp indelungat. Daca pancreatita nu are o forma severa, situatia se poate imbunatati destul de rapid cu ajutorul tratamentului, insa cand apar complicatiile, pancreatita devine o afectiune grava, ce poate deveni fatala. Oricare ar fi tipul de pancreatita, motivul pentru care apare este ca enzimele digestive devin active cat inca se mai afla in pancreas, provocand inflamarea lui. Episoadele repetate de pancreatita acuta pot sa duca la pancreatita cronica. In cazul unei pancreatite cauzata de prezenta pietrelor la fiere, colecistul trebuie îndepartat in cel mai scurt timp posibil pentru a evita complicații severe. In cazul unei pancreatite cauzate de pietrele la fiere, colecistul trebuie îndepărtat în cel mai scurt timp posibil pentru a evita complicații severe.
In cele mai multe dintre cazuri, pancreatita acuta poate sa apara din pricina
Durerea in abdomenul superior care uneori iradiaza spre spate, durere la palparea abdomenului superior, febra, puls crescut, voma sunt unele dintre cele mai frecvente simptome pe care le produce pancreatita acuta. Faza cronica aduce in plus ca simptome pierderea in greutate neintentionata, scaun urat mirositor si uleios. Durerea poate sa fie atat de puternica, incat persoana afectata nu isi poate gasi o pozitie in care sa poata sta mai mult timp, iar respiratia devine neregulata.
E bine sa stiti ca prezentarea din timp la medic si un diagnostic rapid poate chiar sa salveze viata. La polul opus, complicatiile pancreatitei sunt severe, dintre cele mai fecvente amintim: